Sep 14

Klima

Vrnjacku Banju karakterišu osobenosti umereno-kontinentalne klime, koja je izmenjena lokalnim uslovima. Leta su umereno topla, a zime umereno hladne. Srednja godišnja temperatura je 10,3OS, dok je zimi -0,8OS, u prolece 10,5OS, leti 20,0OS, u jesen 11,4OS. Najviša temperatura vazduha u Vrnjackoj Banji zabeležena je 1939. godine (22. jula) i iznosila je 40,5OS. Najniža temperatura zabeležena je 1929. godine (11. februara) i iznosila je -28,5OS.

Prosecna relativna vlažnost vazduha iznosi 73,7%. Najsuvlji je mesec avgust, a najvlažniji decembar. U vecini meseci jutarnja vlažnost veca je od vecernje, osim u maju, junu, julu i decembru. Srednja godišnja kolicina atmosferskog taloga u Vrnjackoj Banji iznosi 779,2 mm. Najviše taloga pada u junu i oktobru, a najmanje u septembru. Najduže trajanje suncevog sjaja je u julu i avgustu, a najmanje u decembru i januaru.

Oblacnost u Vrnjackoj Banji nije velika. Prosecna oblacnost iznosi 55%. Razlika izmedu najvedrijeg (avgusta) i najoblacnijeg (januara) meseca je znatna i iznosi 35%. U svim mesecima, osim u junu, jutarnja oblacnost je veca od vecernje. Vedrih dana u godini, sa srednjom oblacnošcu ispod 20%, godišnje je oko 80. Najveci deo godine ima umerenu oblacnost.

Planinska uzvišenja oko Vrnjacke Banje zaklanjaju je od jakih vetrova. Vetrovitih dana ima u februaru, martu i aprilu, dok ih je u ostalim mesecima mnogo manje. Veliki broj dana u godini je bez vetrova, oko 170. U letnjim mesecima predvece oseca se blag povetarac.

Autor:
administrator
El. pošta Štampa PDF


salon lepote ana
~ Kontakt informacije ~

(C) 2021 Turistička Organizacija Vrnjačka Banja