Jun 02

Kultura

Kulturni centar Vrnjacke Banje je javna ustanova u oblasti kulture i poseduje bioskopsko-pozorišnu dvoranu, Zamak kulture sa galerijskim i muzejskim prostorom i Amfiteatar sa 1500 sedišta. Kulturni centar je organizator jedne od najznacajnijih kulturnih manifestacija u Srbiji pod nazivom „Vrnjacke kulturne svecanosti", koja traje 100 letnjih dana a cine je vrhunski programi iz oblasti književnosti, pozorišnog, filmskog, televizijskog i muzickog stvaralaštva, likovne delatnosti, izdavaštva i muzeologije, i to:

  • Medjunarodni festival klasicne muzike - Pored mnogobrojnih koncerata, u okviru festivala održava se i pedagoški program sa kursevima violine i kamerne muzike. Književno leto.
  • Festival filmskog scenarija - U avgustu na letnjoj pozornici u Vrnjackoj Banji održava se Festival filmskog scenarija. Tokom trideset godina prikazan je veliki broj filmskih ostvarenja, a ovo je ujedno bila i prilika da se filmska publika sretne sa velikanima filmskog platna. Scenaristi, reditelji, glumci i ostali ne manje bitni filmski pregaoci, uvek su bili rado videni gosti. Ovo je ujedno i mogucnost da dobijete autogram ili napravite fotografiju sa poznatim licima. Festival filmskog scenarija ce biti nezaboravna uspomena na Vaš boravak u Vrnjackoj Banji i pamticete ga ne samo po prelepoj prirodi, vec he Vam Vrnjacka Banja ostati u secanju i kao mesto filmskih susretanja. Uz prikazivanje, vrednovanje i nagradivanje scenarija filmova tekuce godišnje filmske produkcije ima i Simpozijum o scenariju, te Letnju školu filmske dramartugije. Na njega se nadovezuju filmske revije i serijali kao što su premijere filmova, FEST, Sinemanija, Kinoteka i dr.
  • Ostale kulturne manifestacije: Dešavanja na Vrnjackoj promenadi, kulturne manifestacije, muzejske postavke, pozorišne predstave, filmski i muzicki festival na letnjoj pozornici, samo su deo šarma, kojim Vrnjacka Banja obasipa svakog svog gosta.

Zamak Belimarkovic - Letnjikovac generala Jovana Belimarkovica, kraljevog namesnika za vreme maloletstva kralja Aleksandra Obrenovica, je pored vrnjacke Crkve, najstariji i najreprezentativniji gradevinski objekat. Podignut je na padini iznad toplog izvora. Graden je po uzoru na severno-italijansko-poljske dvorce tog vremena, po idejnom rešenju njegovog sestrica, gradevinskog inženjera Pavla Denica, uz projekat i nadgledanje austrijskog gradevinskog inženjera Franca Vintera, u periodu od 1888. do 1894. pri cemu je vecina radova bila završena još 1889. godine. U njemu su do sedamdesetih godina prošlog veka živeli Belimarkovicevi naslednici, da bi 1968. godine objekat bio otkupljen sa namenom za kulturu. Zakonom o zaštiti spomenika kulture proglašen je kulturnim dobrom od velikog znacaja za Republiku Srbiju.

U njemu se danas nalazi Zavicajni muzej koji je kompleksnog tipa i odnosi se na teritoriju Vrnjačke Banje i okoline, sa arheološkom, etnografskom, istorijskom (zbirka graficko-turisticke propagande Vrnjaca, zbirka graditeljskog nasleda, zbirka starih razglednica, zbirka fotografija, zbirka starih foto negativa na staklu), umetnickom zbirkom (skulpture, slike, grafike...) i prirodnjackom. Stalnu postavku cine tri izložbe: „Ladarište - praistorija Vrnjaca", „Etnografsko naslede Vrnjacke Banje" i "Spomen soba denerala Belimarkovica", dok se u van sezoni postavlja „Umetnicka zbirka Zamka kulture". Izložbom „Ladarište – praistorija Vrnjaca", predstavljeni su tragovi najstarijeg naseljavanja na vrnjackoj teritoriji koji poticu iz perioda mladeg kamenog doba (4. milenijum pre nove ere) i izložba „Etnografsko naslede Vrnjacke Banje" odslikava nacin života u našem kraju od druge polovine XIX veka do šezdesetih godina XX veka dok izložba „Spomen soba denerala Belimarkovica" sa delom nameštaja i upotrebnih predmeta s kraja XIX i pocetka XX veka iz njegovog legata predstavlja kraci uvid u život ovog generala koji je svojim ugledom i uticajem doprineo razvoju Banje. Posebnu vrednost njegove zbirke cine stare i retke knjige i novine od polovine XIX do polovine XX veka. Postavka „Umetnicka zbirka Zamka kulture" predstavlja bogat fond srpske grafike, slika i skulptura iz druge polovine XX veka. Koncerti. U zamku se održavaju koncerti ozbiljne muzike, dramski kolaži, promocije knjiga, predavanja i letnje škole i akademije (Letnja akademija za likovno stvaralaštvo, Centar za savremenu grafiku, Letnja akademija ozbiljne muzike). Galerije. Osim galerije Zamka kulture u Vrnjackoj Banji postoji još par galerija u kojima možete kupiti kako dela vrnjackih umetnika tako i dela naših najpoznatijih slikara.

Narodna biblioteka „Dr Dušan Radic" ima stogodišnju tradiciju: njeni pocetci vezuju se za"Šucin paviljon", koji je pocetkom 20. veka u svom sastavu imao i banjsku citaonicu. Danas biblioteka poseduje oko 40 hiljada knjiga koje su dostupne i meštanima i banjskim gostima, ukusno opremljene citaonice sa kompletnom dnevnom i periodicnom štampom i casopisima iz oblasti nauke i kulture, kao i zavicajnu gradu koja je pod odredenim uslovima dostupna korisnicima usluga. U okviru izdavacke delatnosti biblioteka objavljuje knjige iz oblasti istorije, kulture, filozofije, turizma, beletristike, književne kritike i drugih oblasti u nekoliko edicija, od kojih je najznacajnija Fons Romanus. Biblioteka tokom cele godine, narocito u banjskoj sezoni, organizuje književne veceri, tribine, predavanja i promocije novih knjiga uz ucešce eminentnih poslenika kulturnih, naucnih, verskih i drugih organizacija i institucija.

Autor:
administrator
El. pošta Štampa PDF


~ Kontakt informacije ~

(C) 2021 Turistička Organizacija Vrnjačka Banja